Adana Meslek Yüksekokulu Kuruluş ve Gelişim Tarihçesi
Adana Meslek Yüksekokulu, Çukurova Üniversitesi kampüs alanı içerisinde 1989 yılında, Eğitim Fakültesi binasının 1. katında kurulmuş, 1990-1991 eğitim-öğretim yılında Teknik Programlar Bölümü bünyesinde Bilgisayar Programcılığı ve Maden Programlarında öğretime başlanmıştır. 1993-1994 Eğitim-öğretim yılında İklimlendirme-Soğutma,1994-1995 eğitim-öğretim yılında Tekstil, 1997-1998 eğitim-öğretim yılında da Moda-Konfeksiyon programlarına öğrenci alınmıştır. 2000-2001 eğitim-öğretim yılında Bilgisayar Programcılığı, İklimlendirme-Soğutma ve Moda-Konfeksiyon Programlarında ikinci öğretime başlanmıştır.
2001-2002 eğitim-öğretim yılında MEB-YÖK (Milli Eğitim Bakanlığı – Yüksek Öğretim Kurulu) projesi kapsamında Adana Meslek Yüksekokulu tüm eğitim planları, ders içerikleri ve AKTS’leri MEB-YÖK projesine göre sağlanmış kaynaklar doğrultusunda, yeniden düzenleyerek eğitim-öğretim materyallerini, öğrenme çıktılarını, ders içeriklerini sınav değerlendirmelerini Türkiye’deki meslek yüksekokulu standartlarına uygun olarak entegre etmiştir. Daha sonra açılmış olan bölümler/programlar MEB-YÖK projesine uygun olarak açılmıştır.
2002-2003 eğitim-öğretim yılında da Tekstil Programında ikinci öğretime geçilerek toplam 690 öğrenci ile eğitim ve öğretime devam etmiştir. Maden programı sonraki zamanda öğrenci müracaatı olmaması nedeniyle, Moda-Konfeksiyon Programı, Tekstil Giyim Ayakkabı ve Deri Bölümü ile birleştirilerek kapatılmıştır.
2002-2003 eğitim-öğretim yılında 4702 sayılı yasa (Meslek liselerinden Meslek yüksekokullarına sınavsız geçişe izin veren yasa) gereği 10 farklı meslek lisesiyle Adana Meslek Yüksekokulu YÖK tarafından bir protokol çerçevesinde ilişkilendirilmiş ve Elektrik, Endüstriyel Elektronik, Kimya, Makine, Makine-Resim Konstrüksiyon, Matbaacılık, Mobilya ve Dekorasyon, Otomotiv, Muhasebe Programları YÖK tarafından açılmıştır. Bunun sonucunda Adana Meslek Yüksekokulunun toplam program sayısı 12'ye öğrenci sayısı 2200'e ulaşmıştır. İlişkilendirilen Meslek Liselerinin atölye, laboratuvar, derslik ve öğretmenlerinden yararlanılmaya başlanmıştır. Öğrenci ve program sayısının artması nedeniyle üniversite kampüs alanında fiziksel yer sorunu yaşanmaya başlanmış, 2002 yılında Adana Meslek Yüksekokulu, Adananın en güzel yerlerinden biri olan ve üniversite kampüs alanına 5 kilometre mesafede bulunan Seyhan nehri kıyısındaki Beyazevler mahallesinde yeni kampüs alanına taşınmıştır.
2003-2004 eğitim-öğretim yılında YÖK’ün isteğiyle program sayısı Radyo TV Yayımcılığı, Çocuk Gelişimi, Cilt Bakımı, Güzellik ve Kuaförlük programlarıyla birlikte 16'ya çıkmıştır.
2004-2005 eğitim-öğretim yılında Elektrik, Endüstriyel Elektronik ve Muhasebe programlarında normal öğretime başlanılmış olup ayrıca Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama Programında uzaktan öğretime başlanmıştır. Daha sonraki zamanlarda Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri ile Elektronik Haberleşme Teknolojisi Programları uzaktan öğretime öğrenci alarak hizmet vermeye devam etmiştir.
2006-2007 öğretim yılında Otomotiv Programında normal öğretime, Radyo TV Yayımcılığı Programında ise ikinci öğretime başlanmıştır. Programlarımızdaki gelişmeler devam ederek 2007-2008 öğretim yılında Otobüs İşletmeciliği normal öğretim, 2008-2009 öğretim yılında İnşaat ve Şarap Üretim Teknolojisi ve Bağcılık normal öğretim, 2012-2013 Emlak ve Emlak Yönetimi normal öğretim, uzaktan eğitim programları; Muhasebe ve vergi Uygulamaları, Çocuk gelişimi ve Elektronik Haberleşme programları ile öğrenci sayısı yaklaşık 6000'e ulaşmıştır. Daha sonra Şarap Üretim Teknolojisi ve Bağcılık programı Gıda İşleme Bölümü ile birleştirilerek kapatılmıştır.
“Sınavsız Geçiş” proje gereğince açılan bölümler ve programlar, Meslek Liselerinin atölye, laboratuvar ve öğretmenlerinden faydalanırken, Adana Meslek Yüksekokulu 2007-2012 yılında kendi fiziksel altyapısını ve öğretim elemanı sayısını tamamlayarak Meslek Liseleri ile ilişkilerini son derece azaltmış, bütün dersler Adana Meslek Yüksekokulu kampus alanında, üniversitemiz öğretim elemanlarınca verilmeye başlanmıştır.
2010-2011 yılında MEB-YÖK projesi güncellenerek İKMEB (İnsan Kaynakları Mesleki Eğitim Bölgesi) projesi adını almış proje kapsamında Adana Meslek Yüksekokulu tüm eğitim planları, ders içerikleri, öğrenme çıktılarını ve AKTS’leri İKMEB projesine göre yeniden düzenleyerek Türkiye’deki yüksek öğretime yeniden entegre etmiştir.
Eğitim-öğretim süresi 2 yıl olan Yüksekokuldan tekniker/meslek elemanı olarak mezun olan öğrencilerimiz endüstri ve hizmet sektöründeki görevi itibarıyla teorik bilgiye ve bu bilgiyi uygulama kabiliyetine ve becerisine sahip olmaları nedeniyle, temel amacımız sahip olduğumuz modern teknoloji ve bilgi birikimlerini endüstri ve hizmet sektörü için kullanabilen, gelişen teknolojiyi takip eden gerekli bilgi ve beceriye sahip ara elemanlar yetiştirmektir. Ayrıca mezunlarımız kendi işyerlerini açma imkânına da sahip olabilmektedirler.
Yüksekokulumuzda 2022-2023 yıllı itibariyle 6000 öğrenciye, 53’ü akademik ve 31’i idari personel olmak üzere toplam 84 kadrolu personel hizmet vermektedir. Yaklaşık 180 öğretim elemanının ders verdiği Meslek Yüksekokulumuzda başta üniversitemiz birimlerinde görevli öğretim elemanlarına ilave olarak da ihtiyaç halinde 4702 sayılı yasa gereği ilişkilendirilmiş Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Meslek Lisesi öğretmenlerinden öğretim görevlisi niteliğine sahip olanlar ders saati başına ücretle görevlendirilebilecek imkâna sahiptir.
Gelişme sürecinde olan Meslek Yüksekokul Müdürlüğü ve Müdürlüğe bağlı 15 bölüm (18 program) 18.000 metrekare açık alanı, 9000 metrekare kapalı alanı bulunan bir yerleşkedir. 4 eğitim bloğunda, 40 derslik, 16 laboratuvar, 1 idari blok, 6 atölye, 45 büro, 1 sosyal ve kültürel hizmetler bloğu,1 basketbol ve 1 mini futbol sahası, 1 kantin ve 2 yemekhanesi ile 220 kişilik konferans salonu ile hizmet vermektedir.
Adana Meslek yüksekokulu Üniversite - Sanayi iş birliğine ciddi şekilde önem vermekle birlikte çeşitli iş kolundaki sanayicilerle yüz yüze görüşerek, öğrencilerimizin ve öğretim elemanlarımızın iş birliği içinde olmaları yönün çalışmalar sürdürülmektedir.
Sanayide çalışmakta olan yetenekli mühendislerin, öğrencilerimize katkı sağlayabilecek olanları, ders saati başına ücretli olarak görevlendirilerek öğrencilerimizin daha iyi eğitim almaları ve sanayide neler olup bittiği konusunda birinci elden bilgilendirilmeleri sağlanmaktadır.
Adana Meslek Yüksekokulu çeşitli Avrupa ülkeleri ile ortak projeler geliştirmiş ve geliştirmeye devam ederek öğretim elemanlarımız ve öğrencilerimizin bilgi ve becerilerinin artırılması sağlamaktadır.
Mezunlarımıza diploma eki verilerek, öğrencilerimize yurt dışında çalışma imkânı sağlanmaktadır.
Adana Meslek yüksekokulu bünyesindeki programlarının bir kısmını pilot program olarak belirlemiş ve bu programlar için akreditasyon çalışmaları sürdürmektedir.
Adana Meslek Yüksekokulu Beyazevler kampüsü merkezi konumdadır ve Adananın her noktasından okula sorunsuz bir şekilde ulaşım sağlanabilmektedir. Beyazevler kampüsü çevresinde özel öğrenci yurtları ve kiralık eşyalı daireler birlikte üniversitemiz öğrenci yurtlarına oldukça yakın mesafededir. Ayrıca alışveriş mağazalarına ve ana yola 100 ile 500 metre mesafededir.